2018. április 4., szerda

Lélekmelengető

Ma reggel e-mailt kaptam. Egy angolnyelvű novellapályáztra írtam, úgy egy hónapja. Azóta meg is feledkeztem róla, a mókuskerékben hamar elvesztem az időérzékem. Úgyhogy reggel a fejemhez kaptam, hogy tényleg, a beküldési határidő lejárt, biztos megírták, hogy köszi a részvételt, sajnos a novellád nem nyert.

Ekkor jött a meglepetés. Visszajelzést kaptam a novellámra vonatkozóan! Ilyennel szerintem, egy-két kivételtől eltekintve, nem találkoztam még. A pályázatkiíró kiemelte, mik voltak a szöveg erősségei, negatívumot annyira nem talált, talán csak annyit, hogy hosszabb novellát is el tudott volna képzelni. Összességében azonban jól sikerült a pályamunkám, és bár még nincs meg a verseny eredménye, megköszönte, hogy részt vettem a pályázaton, és olvashatta az írásom.

Mit ne mondjak, majd' kiugrottam a bőrömből. Nem azért, mert megdícsérte a novellám, amit én is jónak éreztem. Mázlim volt, megtalálta a megfelelő befogadót. Általában az ellenkezője történik az írásaimmal. A visszajelzés viszont hatalmas élmény volt. Az építő jellegű kritikának is örülnék, ha kapnék, de eddig olyannal sem traktáltak. Itthon valahogy nem szokás, maximum annyi reakciót kapsz, hogy "sajnos most nem jutottál be a díjazottak/kiemeltek közé." Ha visszaírnak egyáltalán. 

Tudom, nem mindenki veszi jó néven a kritikát és a visszautasítást, ha egy általa szupernek vélt novellát dobják vissza. De nem minden pályázó egyforma. Én az önbizalomhiányos típus vagyok, aki rögtön magát kezdi szapulni, hogy biztos valamit elrontott a novellában. Én szeretném tudni, mi az, hátha legközelebb elkerülhetném a hibákat. De a legtöbb esetben csak a kétség marad. Ami megint csak hülyeség, tudom, hiszen az olvasó lelkiállapotától, hangulatától rengeteg minden függ. (Elizabeth Gilbert a Big Magicben hozza a saját példáját, hogy egy novelláját elsőre elutasította egy magazin szerkesztője, majd évek múlva újra beküldte az írást, és akkor ugyanaz a szerkesztő második olvasásra odavolt érte.)

Tényleg úgy érzem, hogy több visszajelzést kéne küldeni a pályázóknak. Valahogy ez annyira nincs benne az itthoni rendszerben, de jó volna változtatni ezen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése