2018. szeptember 25., kedd

Hét ok, amiért az introvertáltakból jó írók válnak

Az introvertált embereket sokszor cikizik, amiért csendesek és szeretnek egyedül lenni. Gyakran zárkózottnak tartják őket, pedig csak inkább a számukra fontos emberekkel folytatott, értelmes párbeszédekre tartogatják az energiáikat.

Allison Abrams szerint az introvertáltak "nem egyenlőek a 'magányos farkasokkal', és antiszociálisnak sem szabad címkézni őket -- mivel a legtöbb introvertált nem az. Egyszerűen jobban koncentrálnak a belső ötlet- és fogalomvilágukra, ahogy Sir Isaac Newton és Albert Einstein példája is mutatja."

Tehát miért is lesznek az introvertáltakból jó írók?

1. Az introvertáltak kreatívak.
Míg az extrovertáltak inkább a külvilágból szerzik az ingereket, az introvertáltak élénk belső világgal rendelkeznek, és folyamatosan a képzelőerejüket használják. A kreativitás a képzelettel kezdődik. Az íróknak pedig kreatívnak kell lenniük. Ez munkaköri leírás.

2. Az introvertáltak újítók.
Mivel az introvertált emberek nem alkalmazkodnak a külső hatásokhoz, nagyobb a valószínűsége, hogy új dolgokat próbáljanak ki. Írókként új világokat hoznak létre, melyeket saját szabályrendszerük irányít.

3. Az introvertáltak együttérzőek.
Az introvertáltak tudatában vannak a körlöttük lévő embereknek és az érzéseiknek. Könnyebben beleélik magukat mások helyzetébe, mint az extrovertáltak. Így egyszerűbben tudnak fiktív szereplőket létrehozni és az érzéseikről írni.

4. Az introvertáltak megfigyelők.
Az introvertáltak mindig figyelnek. Tudják, hogyan hallgassanak, és ráhangolódnak a testbeszédre. Inkább arra figyelnek, mit tesz valaki, nem pedig arra, mit mond. Az íróknak jó megfigyelőknek kell lenniük. A karakter- és világépítéshez szükséges a részletekre odafigyelni.

5. Az introvertáltak jól tudnak egyedül dolgozni.
Mivel az introvertáltakat nehezen zökkentik ki a külső hatások, könnyebben köteleződnek el és fejeznek be dolgokat. Az írók tudják, hogy egy történetet elkezdeni könnyű. Az már sokkal nehezebb, hogy egyedül leüljenek és tényleg be is fejezzék azt.

6. Az intorvertáltak gondolkodók.
Mivel az introvertáltak sok időt töltenek egyedül, többet is gondolkodnak mindenen. Az írás és a gondolkodás kéz a kézben jár. Nem írhatsz jól anélkül, hogy jól gondolkodnál. Ahogy Susan Cain mondja: "Van egy szó 'azon emberekre, akik túl sok időt töltenek a saját fejükben': gondokodók."

7. Az introvertáltak kerülik a felesleges csevegést.
Az introvertáltak nem látják értelmét, hogy lényegtelen információt osszanak meg vadidegenekkel. Fölöslegesnek és fárasztónak tartják. Ez egy nagyon jó jellemvonás, amit az írók alkalmazhatnak az írásukba. Nem szabad teletömni a párbeszédet üres csevegéssel.

Van esetleg más is, amit a listához hozzáadnál? Írd meg bátran!

Forrás: Writers Write


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése