2018. szeptember 15., szombat

Írók egymás között - A borítókról

Közérdekű közlemény: A múlt hónapban új taggal bővült a kis csapatunk Krausz Emma, a Twister Médiánál megjelent Osztálykép szerzője személyében. Bejegyzését a kezdő írós hibákról ide kattintva éritek el.

~~~~~~

Szeptemberben a borítókról elmélkedünk. Azt hiszem, mindenki egyet ért azzal, hogy egy könyv borítója kulcsfontosságú, hiszen ez az egyik első dolog, amivel az olvasó találkozik. Lehet, hogy dönti el, hogy haza viszik-e a regényt vagy sem. Szóval milyen is legyen az a borító?
Őszintén szólva számomra a kevesebb több, így az egyszerűbb borítókat kedvelem. Nem tartom feltétlenül fontosnak, hogy emberek, arcok legyenek rajta. Ezért nem is nagyon tudom hova tenni azokat a főleg YA regényeket, amik a borítón kisportolt és csupasz felsőtestű, csábos pillantású férfiak szerepeltetnek. Valószínűleg bennem van a hiba, hogy ezekről a Romána- és Tiffany-féle történetekre asszociálok. Persze az is nyilvánvaló, hogy nem én vagyok a célközönség. :D Mindenesetre számomra az ilyen borítókon túlságosan sok az emberi jelenlét.
  

És akkor most ellent is mondok magamnak, amikor elárulom, melyik az egyik kedvenc borítóm:

Forrás: moly.hu


Arthur Golden Egy gésa emlékiratai című könyve megbabonázott, amikor tizenhat évesen rátaláltam a könyvtárban, és ennek nagyrészt a borító az oka. Emlékszem, milyen áhítattal emeltem le a polcról, és tartottam a kezemben. Azóta is odavagyok érte. Sokkal jobban tetszik, mint a  moziplakátos verzió. Igaz, a színésznő gyönyörű, mégis hiányzik valami. 

De nem csak ezzel kapcsolatban érzem ezt. Például Emily Giffin Something Borrowed című regényének is jobban szeretem az eredeti borítóját. Valahogy a filmplakátos borító olyan... mintha rá akarnák erőltetni az olvasóra, hogy a mozi alapján képzelje el a szereplőket. Persze értem a marketinges megfontolást is.

Forrás: moly.hu

Amit még nagyon szeretek, az Jojo Moyes Me Before You trilógiájának borítói. 

forrás: jojomoyes.com

Egyszerűek, letisztultak, egy pici utalással a történetre. És az a betűtípus! Számomra egy jó betűtípus ütősebb mint egy jóképű modell. De mint már említettem, ez a koromból adódik.

És ha már emlegettem Emily Giffint korábban, meg kell mutatnom a legutóbbi regénye borítóját!

forrás: moly.hu
Ebbe első látásra beleszerettem, pedig semmi extra nincs rajta. De a színek, a szöveg és a pöttyök összhatása szerintem annyira jó, hogy rögtön úgy éreztem, birtokolni akarom ezt a könyvet. Ez mondjuk még várat magára, de kívánságlistán van. :)

Aztán ott van még Jane Austen Emmája, a Penguin kiadásában. Magával ragadott a borítóra nyomtatott cuki kis székes minta. Aztán kiderült, hogy ez egy ötvenkötetes, klasszikusokat felvonultató sorozat egyik tagja, és mindnek hasonlóan szépséges borítója van!

Forrás: Juniper Books

Számomra ilyen a jó könyvborító. Hogy Emma, Fanni és Gabi mit gondol a témáról, a nevükre kattintva megtudhatjátok. Jó olvasást! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése