2019. június 30., vasárnap

Írók egymás között - Műfajok

Júniusi témánk a zsánerek köré fonódott, miután azon elmélkedtünk egy beszélgetés során, hogy egy szerzőnek feltétlenül ugyanabban a műfajban kell-e alkotnia mindig. Fanni, Emma és Gabi véleményét a nevükre kattintva éritek el.


A téma kapcsán bennem az a kérdés fogalmazódott meg, hogy vajon érdemes-e kalandozni az irodalom tengerén, vagy inkább meg kellene maradni annál a műfajnál, ami egyszer már bejött. Aztán óhatatlanul is Stephen King jutott eszembe. Bár őt a sokan horrorszerzőként tartják számon, az életművében számos olyan regény található, amelyeknek köze nincs a horrorhoz, annál inkább a misztikumhoz vagy a lélektanhoz. És ez a sokszínűség még inkább megerősíti azt a véleményem, hogy ő egy zseniális író.

De én King bácsi nyomaiba sem érek, szóval tartom magam ahhoz a fontos írós "szabályhoz", vagy nevezzük inkább jó tanácsnak, hogy arról írj, amit ismersz. Én a lányregények, NA világában érzem magam kompetensnek, főleg ilyesmiket is írok, és nehezen tudnám elképzelni, például, hogy YA-t vagy krimit írjak.

Hacsak nem kap el egy ilyen ötlet, hogy írjam meg.

Itt lesz érdekes a dolog. Teljesen egyetértek ugyanis Elizabeth Gilberttel abban, hogy az írás valami varázslatos dolog, és az irányítás nincs olyan mértékben a mi kezünkben, mint amennyire azt hisszük. Van, hogy egy olyan ötlet bukkan fel, amire nem vagyunk felkészülve, talán még ijesztőnek is tűnik, mégis meg kell írni. És ha ez egy detektívregény, amit egyébként még sose írtál, akkor azt írsz.

forrás: pixabay.com

Ezzel meg is érkeztem a saját válaszomhoz: ha olyan téma kelti fel az érdeklődésed, ami számodra addig ismeretlen zsánert kíván meg, akkor hajrá, lépj ki a komfortzónádból! Még ha félelmetes is, meglepően jól is elsülhet.

Azt azonban elképzelni sem tudom, hogy lehet megrendelésre vagy külső elvárásnak megfelelésből olyan zsánerben alkotni, amitől egyébként idegenkedem. Ha nincs belső hajtóerő, szerintem a végeredmény sem lehet túlzottan élvezhető.

Ti mit gondoltok a témáról? :)

forrás: pixabay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése